Nanoeduca

Microscopia

Què és el més petit que podem veure amb els nostres ulls? I amb un microscopi òptic?
I, si encara volem observar una cosa més petita, com ho podem fer?

Doncs en aquests casos podem emprar els microscopis electrònics, que ens permeten veure materials i estructures molt, molt petites. Ens permeten augmentar una imatge fins a un milió de vegades amb una resolució de l’ordre dels àngstroms (Å), cosa que ens permet “veure” àtoms.

En lloc de llum (com als microscopis òptics) els microscopis electrònics funcionen amb un feix d’electrons que impacta sobre la mostra que es vol estudiar.

Wikimedia: Pleple2000

Microscopis electrònics

Segur que algun cop heu pogut mirar una mostra a un microscopi òptic. Si us va agradar l’experiència, ara teniu l’oportunitat de descobrir un tipus de microscopis molt més grans, amb els que veure mostres molt més petites.

Descobriu tots els secrets dels microscopis electrònics de l’ICN2 de la mà de la Belén, la seva tècnica de microscòpia.

Simulador microscopia electrònica

És hora de mirar pel microscopi!

El següent simulador us permetrà descobrir característiques fascinants dels nanomaterials i les nanoestructures presents a la natura, la vida quotidiana i la recerca. Podreu observar mostres a través de dos tipus de microscopis electrònics anomenats SEM i TEM. Endavant!

Us atreviu a respondre les següents preguntes?

Al llarg de tot el viatge heu pogut veure com les diferents nanoestructures (que observem en el microscopi) donen lloc a propietats molt interessants amb els que fabriquem nous materials i noves tecnologies.

Però per poder emprar aquestes noves tecnologies cal comprendre molt bé la relació entre estructura i propietat.

Preguntes Microscopia Electrònica

I el meu projecte?

Trieu una imatge que el metge farà servir per explicar com funciona el tractament al pacient.

La podeu triar d’entre les imatges de nanopartícules que heu observat al simulador. Penseu de quina manera farà servir la imatge per explicar el tractament.

Trieu una imatge que us servirà per explicar el vostre prototip.

La podeu triar d’entre les imatges de nanopartícules que heu observat al simulador. Penseu de quina manera fareu servir la imatge per explicar el funcionament del vostre prototip.

La ciència i la tecnologia ens permeten mirar directament el món de maneres mai imaginades (microscopis, telescopis, etc.). Aquestes imatges poden inspirar els artistes que generen obres inspirades en algunes de les estructures més petites que ens ofereix la natura i la ciència.

Estudieu les diferents imatges que heu observat i trieu la que més us agradi. Podeu treballar i modificar aquesta imatge, o fer-la servir d’inspiració per crear la vostra obra de NanoArt. No oblideu explicar quina imatge heu triat i quines són les característiques del nanomaterial o nanoestructura en concret.

Continuar