NanoKit

NanoEduca - NanoKit

Programa finançat per:

logo-fecyt

logo-so-solo logo_fcri-color

El NanoKit s’ha concebut per crear un material experimental didàctic sobre l’àrea emergent de la nanociència i nanotecnologia. El jovent ha d’estar preparat per entendre i gestionar una àrea de la ciència amb un gran potencial per canviar el seu dia a dia.

L’experiència combina una metodologia experimental, per a què els alumnes provin en primera persona, i materials complementaris en línia, per a què aprofundeixin en les bases teòriques i descobreixin investigacions relacionades d’actualitat. Les informacions addicionals seran accessibles properament a través d’aquesta pàgina web.

Es tracta d’una proposta interdisciplinària que engloba temàtica pròpia de la ciència més teòrica i la recerca bàsica (per exemple, amb l’experiment de les propietats conductores del grafè) amb d’altres amb una aplicació tecnològica directa (el disseny d’un sensor piezoelèctric). La ‘nano’ és un camp de la ciència en el qual hi treballen tant investigadors especialitzats en ciència fonamental i teorització matemàtica com enginyers i tècnics que centren els seus esforços en el disseny de noves aplicacions.

Aquesta visió d’interconnexió i complementarietat entre disciplines, molt en línia amb el concepte d’educació STEM, és una de les idees que transmet el NanoKit als alumnes. També se’ls transmet la idea que la nanociència i la nanotecnologia és un camp d’estudi al qual es pot accedir des de moltes vessants i molts àmbits.

youtube-logo Visita el nostre canal de Youtube, NanoEduca per accedir a informació complementària sobre els experiments del NanoKit

Objectius

  • Donar resposta a una demanda de la comunitat educativa que vol continguts actualitzats i contrastats.
    Facilitar la tasca docent i estimular l’adquisició de coneixements científics.
  • Apropar l’activitat investigadora dels centres de recerca als estudiants.
  • Introduir la nanociència als alumnes, amb l’objectiu final de fer-la explícita al currículum docent.
  • Fomentar la creativitat de l’alumnat en base a les possibles aplicacions de la nanotecnologia.
  • Conscienciar de l’impacte de la ciència i la tecnologia en les nostres vides.
  • Fer partícip a l’alumnat del debat al voltant dels reptes científics i socials que planteja el nanomón.
  • Atraure ments curioses cap al camp d’estudi de la nanociència.

Aconsegueix el NanoKit

Més de 30 escoles catalanes han participat en el programa pilot durant el curs 2015-2016. Això ha permès dissenyar una nova versió del NanoKit que actualment es troba en fase de producció.

Més de 30 NanoKits ja estan a disposició de la comunitat educativa i en breu n’hi ahurà fins a 70 més disponibles a través dels Centres de Recursos Pedagògics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. A més de desplegar-se de forma gradual al territori català, començant per Barcelona i rodalies, altres comunitats autònomes poden sol·licitar el NanoKit posant-se en contacte amb els coordinadors del projecte. Ja hi ha en marxa, per exemple, contactes amb Madrid, País Basc, València i Aragó per anar difonent aquests materials.

La producció per al curs 2016-2017 serà de 100 NanoKits. Els responsables de la iniciativa treballem per assegurar-ne la sostenibilitat i poder enriquir la proposta durant els propers cursos.

Materials addicionals

La proposta educativa dels NanoKits es pot complementar amb materials addicionals que trobareu en aquest web, així com amb continguts procedents d’altres propostes molt interessants. Us convidem a visitar periòdicament aquest apartat per anar coneixent les darreres novetats.

Material complementari a les fitxes del NanoKit
Descarrega la versió més actualitzada de les fitxes del NanoKit i estigues al corrent dels darrers titulars relacionats amb cadascuna de les àrees temàtiques tractades.

Descarregar carta de benvinguda ▼

Descarregar fitxes d’alumnes ▼

Descarregar fitxes de professorat (1/2) ▼

Descarregar fitxes de professorat (2/2) ▼

Descarregar tauler de joc i cartes ▼

Conversa amb un científic en actiu (disponible en breu)
Us proposem una conversa online simultània des de diferents centres amb experts en nanotecnologia que respondran a les vostres preguntes.

Recurs Online (disponible en breu)
Accedeix a una amplia biblioteca de recursos pedagògics relacionats amb la nanociència i la nanotecnologia.

Programa finançat per: