NanoKit

NanoEduca - NanoKit

Programa finançat per:

logo-fecyt

logo-so-solo logo_fcri-color

El NanoKit s’ha creat per ser un material experimental didàctic en l’àrea emergent de la nanociència i nanotecnologia. El jovent ha d’estar preparat per entendre i pensar críticament respecte una àrea de la ciència amb un gran potencial per canviar el seu dia a dia.

La iniciativa combina una metodologia pràctica, on l’alumnat experimenta en primera persona, i una plataforma en línia, que permet aprofundir en les temàtiques seleccionades, gràcies a una guia didàctica en format de fitxes accessibles via web.

Es tracta d’una proposta interdisciplinària que engloba temes i demostracions de ciència fonamental i teòrica (per exemple, amb l’experiment de les propietats conductores del grafè) amb ciència aplicada i tecnologia (el disseny d’un sensor piezoelèctric).

La visió d’interconnexió entre teories i aplicacions i de complementarietat entre disciplines i àrees de coneixement, molt en la línia de l’educació STEM, es transmet de forma amena a l’alumnat gràcies al NanoKit. Així mateix, des d’un punt de vista d’estudis i de carrera científica, es fa palès que la nanociència i la nanotecnologia és un camp d’estudi al qual es pot accedir des de diversos àmbits.

youtube-logo Visita el nostre canal de Youtube, NanoEduca per accedir a informació complementària sobre els experiments del NanoKit

Objectius

  • Donar resposta a una demanda de la comunitat educativa que vol continguts actualitzats i contrastats.
  • Facilitar la tasca docent i estimular l’adquisició de coneixements científics.
  • Apropar l’activitat investigadora dels centres de recerca a l’alumnat.
  • Introduir la nanociència a les aules, amb l’objectiu de fer-la explícita al currículum docent.
  • Fomentar la creativitat de l’alumnat basant-se en les possibles aplicacions de la nanotecnologia.
  • Conscienciar de l’impacte de la ciència i la tecnologia en les nostres vides.
  • Fer partícip l’alumnat del debat al voltant dels reptes científics i socials que planteja el nanomón.
  • Atraure ments curioses cap al camp d’estudi de la nanociència i les STEM.

Aconsegueix el NanoKit

Més de 30 escoles catalanes van participar en el programa pilot durant el curs 2015-2016. Això va permetre dissenyar una nova versió del NanoKit de la qual se’n van produir 100 exemplars. D’aquests, 75 estan distribuïts per tots els Centres de Recursos Pedagògics (CRP) del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i posats a la disposició dels centres educatius en mode préstec.

A més, altres comunitats autònomes poden sol·licitar el NanoKit posant-se en contacte amb els coordinadors del projecte. Actualment, existeixen contactes amb la Comunitat de Madrid, País Basc, València i Aragó per anar difonent i distribuint aquests materials.

Els responsables de la iniciativa treballem actualment per assegurar la sostenibilitat del NanoKit i poder enriquir la proposta en el futur.

Materials addicionals

La proposta educativa dels NanoKits es pot complementar amb el material addicional que es pot descarregar de forma gratuïta en aquest web. Us convidem a visitar periòdicament aquest apartat per anar coneixent les darreres novetats.

Material complementari – Fitxes del NanoKit
Descarrega la última versió de les fitxes del NanoKit per estar al dia de les novetats en cada àrea temàtica.

Si la descàrrega no funciona, possiblement les fitxes estan en procés d’actualització, i estaran disponibles en breu.

Descarregar carta de benvinguda ▼

Descarregar fitxes d’alumnes ▼

Descarregar fitxes de professorat (1/2) ▼

Descarregar fitxes de professorat (2/2) ▼

Descarregar tauler de joc i cartes ▼

 

Programa finançat per: