El Programa
La divulgació de la nanociència i la nanotecnologia no és una tasca fàcil. A més de ser una matèria transversal complexa, la comunitat científica sol emprar una terminologia especialitzada i generalment en anglès. Malgrat això, aquestes disciplines són clau donat l’impacte que tenen en la nostra vida, tant en el present com en el futur immediat.
És necessari, doncs, promoure activitats que, sense perdre el rigor conceptual, acostin la nanociència i la nanotecnologia al públic general d’una manera amena. La ciutadania ha d’estar preparada per entendre i opinar sobre les aplicacions que es deriven d’aquestes tecnologies. NanoEduca facilita que això sigui possible, donant a alumnat i professorat les eines per abordar el debat de manera més informada.
Les entitats impulsores de NanoEduca hem dissenyat un programa basat en tres gran línies d’acció:
- Formació de professorat. Interactua amb científics i científiques en actiu, coneix de primera mà les instal·lacions més punteres i participa en sessions interactives per compartir recursos pedagògics. NanoEduca proposa diverses sessions al llarg del curs a través de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UB.
- NanoKit. Descobreix la nanociència i la nanotecnologia a l’aula gràcies al kit dissenyat per vincular conceptes i aplicacions del món nano amb els diferents àmbits curriculars. L’experiència combina una metodologia pràctica on l’alumnat experimenta en primera persona, i una plataforma en línia, que permet aprofundir i conèixer les investigacions més actuals.
- Concurs de vídeos i pòsters. Els centres participants a NanoEduca hauran debatut prèviament a l’aula conceptes relacionats amb la nanociència i la nanotecnologia, i presentaran les conclusions del debat en format de vídeo i pòster científic. L’alumnat implicat haurà de defensar aquesta tasca col·laborativa davant d’un jurat, en el marc d’un entretingut acte científic i festiu.